PNEVMA.GR Το Περιοδικό των Φοιτητών της Φιλοσοφικής

    

Ο Μπούσουλας του Πρωτοετή

Διαβάστε στο
* Τα νέα του ΠΝΕΥΜΑτος
* Συχνές ερωτήσεις για το PNEVMA.GR
* Απόψεις των φοιτητών για το περιοδικό της Φιλοσοφικής
* Μορφές που απεικονίζονται στο λογότυπο
* Γλωσσικά ζητήματα και διαξιφισμοί
* Τι έτος έχουμε;
* Ορθοπεδικός ή ...Ορθοπ-αι-δικός;
* Πώς γράφουμε διπλωματική εργασία
* Οι λόγοι Ζολώτα στην "αγγλική"
* Αλβανικές μεταναστεύσεις
* Σχέσεις Λογοτεχνίας-Ιστορίας
* Από ανέκαθεν ήθελα να ξαναεπαναλάβω ότι...
* Greeklish: η χαρά του ανορθόγραφου
* Γλωσσικά ζητήματα και διαξιφισμοί
Ταυτότητα
 
Τι είναι το PNEVMA.GR;

PNEVMA.GR 

Το Περιοδικό των Θεωρητικών Επιστημών & της Φιλοσοφικής

Διαδικτυακό περιοδικό για τη διάδοση των αξιών του κλασικού πνεύματος και των ανθρωπιστικών γραμμάτων.
 

Ιστορία, Φιλολογία, Θεολογία, Φιλοσοφία, Γλωσσολογία, Αρχαιολογία, Ελληνική Γλώσσα, Παιδαγωγική, Ψυχολογία,  Ξένες Γλώσσες & Φιλολογίες, Τουρκικές & Σλαβικές Σπουδές κ.ά.

 
Διευκρινίζεται ότι το PNEUMA.GR είναι ένας ανεξάρτητος ιστοχώρος ο οποίος δεν σχετίζεται κατ' ουδένα τρόπο με τις δομές, υπηρεσίες, σχολές, διοίκηση κ.λπ. του Πανεπιστημίου Αθηνών ή άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή άλλων οργανισμών.
 

Ποιος ο σκοπός του ΠΝΕΥΜΑτος;


Το Περιοδικό PNEVMA.GR έχει ως γενική επιδίωξη τη Διάδοση του Πνεύματος και των αξιών των ανθρωπιστικών γραμμάτων. 

Επεξηγηματικά ως προς την παραπάνω γενικόλογη διακήρυξη και σε συνάρτηση με αυτήν, επιμέρους στόχοι του Περιοδικού είναι η ενημέρωση όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις Θεωρητικές Επιστήμες (Ανθρωπιστικές ή Κλασικές Σπουδές, Επιστήμες του Ανθρώπου, Ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες, Θεατρικές και Μουσικές σπουδές) καθώς και η διάδοση του Πνεύματος και των ανθρωπιστικών αξιών που οι Επιστήμες αυτές καλλιεργούν και μεταλαμπαδεύουν.

Λιγότερο υψηλοί και μεγαλεπήβολοι αλλά εξίσου σημαντικοί είναι οι πρακτικής εφαρμογής στόχοι του Περιοδικού. Η εξοικείωση δηλαδή των φοιτητών και πτυχιούχων με τις νέες τεχνολογίες και η διευκόλυνση της έρευνας μέσω της άμεσης ανταλλαγής πληροφορίας και γνώσης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ΠΝΕΥΜΑτος;Αρχική πρόθεση του εμπνευστή της ιδέας ήταν να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα που θα φιλοξενούσε θέματα ιστορίας, φιλολογίας, αρχαιολογίας, φιλοσοφίας κ.α., καθώς και σχολιασμού διαφόρων κοινωνικών και άλλων θεμάτων. Γενικά, ένα μέσο έκφρασης. Κυρίως, όμως, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις επιστήμες της Φιλοσοφικής, την προώθηση του Κλασικού Πνεύματος και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα της Ιστορίας και της Γλώσσας μας.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω προθέσεων υπήρξε η ανάγκη για ποιότητα. Συχνά, πολλοί συμφοιτητές μας κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο (ίντερνετ) μπορεί να πέσουν τυχαία σε κάποιες ιστοσελίδες που αυτοδιαφημίζονται παραπλανητικά ως δήθεν φοιτητικές και ποιοτικές, με κατάφωρες προσπάθειες λογοκρισίας, συχνά κρούσματα χλευασμών και δημόσιων εξευτελισμών όσων τυχαίνει να εμμένουν στο σεβασμό και την πολυφωνία, και επίπεδο που κάθε άλλο παρά επιστημονικό ή φοιτητικό είναι. Δυστυχώς, το διαδίκτυο είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας και μπορεί ο καθένας πανεύκολα - με τον καιροσκοπικό στόχο μερικών διαφημίσεων - να δημιουργήσει ένα online κακέκτυπο κουτσομπολίστικης κλειδαροτρυποφυλλάδας και να το βαφτίσει "φοιτητικό στέκι", "φοιτητικό portal" (sic) ή "φοιτητικό περιοδικό". Αυτή η νοοτροπία, της εσπρεσοποίησης των πάντων εντός και εκτός διαδικτύου, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Επιθυμία μας ήταν να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός τόπος ευγενούς ανταλλαγής απόψεων και γνώσης, στον οποίο θα μπορεί ένας φοιτητής ή πτυχιούχος της Φιλοσοφικής (και όχι μόνο) που δεν έχει άλλη διέξοδο για να δημοσιεύσει τη γνώμη του ή μία μελέτη του, να μπορεί να το κάνει με αξιοπρέπεια, χωρίς να κινδυνεύει να λογοκριθεί, φιμωθεί ή εκτεθεί σε σχόλια τρίτων ή/και άσχετων.


Πώς προέκυψε το όνομα "PNEVMA";  

Η αναζήτηση ονόματος κυριότητας (domain name, π.χ. www.UOA.gr ) αποδείχτηκε πιο δύσκολη και από την πολύμηνη κατασκευή της ιστοσελίδας, η οποία άρχισε το καλοκαίρι του 2003. Αναζητούσαμε ένα όνομα που να περικλείει τους τομείς εκείνους στους οποίους προοριζόταν να αφιερωθεί το ηλεκτρονικό αυτό περιοδικό, δηλαδή την Ιστορία, τις Κλασικές Σπουδές και την Ελληνική Γλώσσα. Αρχικά, επικρατέστερα φαινόντουσαν ονόματα σχετικά με "Φιλοσοφία", "Φιλολογία", "Ιστορία", "Αρχαιολογία" κ.α. Άλλα από αυτά ήταν ήδη κατειλημμένα, άλλα δε φαίνονταν κατάλληλα.

Ήταν ξεκάθαρο ότι καθένας από τους παραπάνω τίτλους περιλάμβανε μία μόνο επιστήμη από το σύνολο των πνευματικών επιστημών που θεραπεύονται στη Σχολή μας. Έπρεπε να βρεθεί μία λέξη γενική και συνολική που να καταδεικνύει το κοινό συνδετικό στοιχείο των Επιστημών της Φιλοσοφικής. Η λέξη αυτή δεν άργησε να βρεθεί: ΠΝΕΥΜΑ. Αν μία Πανεπιστημιακή Σχολή δικαιούται να διεκδικεί τα πρωτεία στην καλλιέργεια του ΠΝΕΥΜΑτος, τότε αυτή δε μπορεί να είναι άλλη από τη δική μας Σχολή, τη Φιλοσοφική.

Η επιτυχία της έμπνευσης του ονόματος του Περιοδικού (PNEUMA.GR) δεν περιοριζόταν όμως μόνον στην πτυχή της περιγραφικής ευστοχίας.  Είχαμε να περάσουμε έναν ακόμη σκόπελο, αυτή τη φορά εντελώς γραφειοκρατικό:  σε περιπτώσεις ιδιωτών και όχι οργανισμών ή φορέων υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην εγκριθεί το όνομα από τον αρμόδιο φορέα (Ι.Τ.Ε.), όπως συμβαίνει ενίοτε, όταν πρόκειται για όνομα διαφορετικό από το επώνυμο του αιτούντος. Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή, θα ήταν φρόνιμο  ο 'αιτών' να δηλώσει ως όνομα ιστοσελίδας το επώνυμό του ή μέρος του επωνύμου του. Το επώνυμο όμως για όνομα κυριότητας θα ήταν υπερβολικά προσωπικό και στόχος μας δεν ήταν ασφαλώς η δημιουργία μιας προσωπικής ιστοσελίδας. Κάθε άλλο. Και εδώ όμως η σύλληψη του τίτλου ΠΝΕΥΜΑ αποδείχτηκε  ιδανική...

Τελικά, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, κατά τη λαϊκή θυμοσοφία. Με αυτό το όνομα (PNEVMA) ήμασταν αφενός απολύτως σύμφωνοι με το γράμμα του νόμου  και, το κυριότερο, είχαμε βρει ένα όνομα που ανταποκρινόταν ιδανικά στους στόχους και τις επιδιώξεις μας. 


Από την καθημερινή μας εμπειρία είχαμε διαπιστώσει ότι οι φοιτητές της Φιλοσοφικής χρειάζονταν επειγόντως μία πύλη εισόδου στο διαδίκτυο στην οποία να βρίσκουν συγκεντρωμένες όλες τις αναγκαίες πληροφορίες (ανακοινώσεις, αγγελίες, παλιά θέματα, διπλωματικές εργασίες κτλ). Αυτό το ηλεκτρονικό (online) περιοδικό έλειπε και η απουσία του ήταν ιδιαιτέρως αισθητή, καθώς βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα και δεν είναι δυνατό να λειτουργούμε ακόμη με τις απαρχαιωμένες μεθόδους (χειρόγραφες και δυσανάγνωστες σημειώσεις, βουνά από χρυσοπληρωμένες φωτοτυπίες, μισοσκισμένα χαρτάκια στους τοίχους κ.α.) περασμένων δεκαετιών.

Έτσι γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα του PNEVMA.GR Μία Διαδικτυακή Πύλη (Online Portal) η οποία, εκτός από θέματα επιστημονικά, άρθρα, γνώμες κτλ, να περιλαμβάνει παλιά θέματα εξετάσεων, χρήσιμες πληροφορίες για τους πρωτοετείς αλλά και τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών - ακόμη και πτυχιούχους -, πτυχιακές εργασίες, ανακοινώσεις, μικρές αγγελίες, προγράμματα μαθημάτων και εξετάσεων και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε εμείς που καθημερινά τρέχουμε στο αχανές κτήριο της Φιλοσοφικής, στο αέναο κυνήγι των κρυμμένων ή διασπαρμένων σε 9 ορόφους ανακοινώσεων.

Όσο ωραία και αν είναι μια ιδέα, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί στην πράξη. Η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη. Με αυτό το σκεπτικό, αν η "δονκιχωτική" αυτή προσπάθεια, που ξεκίνησε από έναν μόνον άνθρωπο, καταφέρει να δώσει βήμα έκφρασης σε όλους τους φοιτητές της Φιλοσοφικής (και όχι μόνο) και να αποτελέσει το ηλεκτρονικό "Κυλικείο" και "Αμφιθέατρο" όλων όσοι ανεβαίνουμε κάθε πρωί τα σκαλοπάτια του αχανούς κτηρίου της Σχολής μας, τότε ο εμπνευστής της θα θεωρεί ότι η ιδέα, ο ενθουσιασμός, τα έξοδα και οι πολύμηνες προσπάθειές του έπιασαν τελικά τόπο.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του το PNEVMA.GR αγκαλιάστηκε από όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής μας. Τα πάμπολλα συγχαρητήρια μηνύματα των συμφοιτητών μας μαρτυρούν ότι το περιοδικό αυτό όντως έλειπε. Αυτή η μεγάλη ανταπόκριση και η ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του περιοδικού μας μάς ωθούν να συνεχίσουμε την προσπάθεια ακόμη πιο δυναμικά και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Οι σελίδες, λοιπόν, του περιοδικού μας ας δίνουν το βήμα στους φοιτητές της Φιλοσοφικής (και όχι μόνο), ώστε να μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα και απρόσκοπτα τη γνώμη τους, τις εργασίες τους, τις αγγελίες τους, τις ανακοινώσεις τους.

Γι' αυτό λοιπόν όσοι, ειδικοί ή μη, αγαπάτε τις Θεωρητικές Επιστήμες, τις Κλασικές Σπουδές και την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, μπείτε στο... PNEVMA.GR


Ποιοι απαρτίζουν το PNEVMA.GR;o
Υπεύθυνη Επικοινωνίας     
επικοινωνήστε
 


 

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας & γλωσσικών θεμάτων:

o Ανατολή Κατσιφαράκη, Φιλόλογος

 

Συνεργάτες:


o Άρτεμις Παπαγιάννη

o Ευαγγελία Χατζοπούλου

o Αλίκη Δραγώνα

o Αμαλία Κ. Ηλιάδη

o Νίκη Μαστοράκη


Εκτός όμως από τους προβεβλημένους υπάρχουν και οι αφανείς συνεργάτες του περιοδικού μας, δηλαδή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αλλά και οι χιλιάδες άλλοι επισκέπτες του ιστοχώρου μας που το επισκέπτονται καθημερινά.
Τους ευχαριστούμε θερμά. 
o

Είσαι φοιτητής της Φιλοσοφικής;
o Έχεις ταλέντο στο γράψιμο;
o

Έχεις χρήσιμο υλικό για τους συμφοιτητές σου;


Παροικιακός Ελληνισμός

Δ Ω Ρ Ε Α Ν     Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ
-
Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής παραδίδει φιλολογικά μαθήματα και αγγλικά 
- Σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου παραδίδονται όλα τα φιλολογικά μαθήματα & αγγλικά. 


Διαδικτυακή Πύλη για τους Φοιτητές της Φιλοσοφικής
© Copyright